- Het beursjaar 2022 bracht een flinke domper voor financiële markten, zowel bij aandelen als bij obligaties.
- Beursgoeroe Jeremy Grantham verwacht dat we dit jaar de laatste fase meemaken van een ‘superzeepbel’ op de beurs die aan het knappen is.
- Zijn kompaan Ben Inker geeft aan dat 5 beleggingscategorieën interessant zijn geworden, mede vanwege de beperkte neerwaartse risico’s.
- Lees ook: Beleggen in Europese aandelen met een ETF op de Stoxx Europe 600: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s
Hoewel de beurs een sterke start heeft gehad in 2023, gelooft beleggingsstrateeg Jeremy Grantham nog altijd dat we in de laatste fase zitten van een superzeepbel. Een daling van aandelenmarkten met nog eens dik twintig procent dit jaar acht Grantham goed mogelijk.
Grantham is mede-oprichter van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO. Zijn kompaan Ben Inker heeft, naast de sombere inschatting van Grantham, ook enig goed nieuws voor beleggers.
In een recent rapport schrijft Inker dat een aantal beleggingscategorieën niet meer overdreven duur zijn en beperkte neerwaartse risico’s hebben.
Specifiek wijst Inker hierbij op de volgende vijf beleggingscategorieën
- Waardeaandelen internationaal
- Waardeaandelen in opkomende markten
- Aandelen van kleinere beursbedrijven in Japan (small caps)
- Aandelen van kleinere beursbedrijven in Europa (small caps)
- Grondstofaandelen
Internationale waardeaandelen en waardeaandelen in opkomende markten bieden de meeste kansen, volgens Inker. Bij waardeaandelen gaat het om bedrijven met een bewezen verdienmodel en stabiele inkomstenstromen, die doorgaans ook in economisch zwakkere tijden winstgevend weten te blijven.
Inker houdt overigens wel vast aan de lijn van Grantham dat het er voor de aandelenmarkt in brede zin nog niet al te best uit ziet. De brede S&P 500-index in de VS loopt nog steeds flinke risico's. Dit heeft veel te maken met te hoge waarderingen van grote, Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.
Elders in de wereld zijn er echter marktsegmenten die er weer aantrekkelijk uit beginnen te zien.
In de onderstaande tabellen heeft GMO het verwachte jaarlijkse rendement van verschillende beleggingscategorieën in de komende zeven jaar afgezet tegen het risico. Dat laatste wordt gemeten door te kijken naar de verwachte beweeglijkheid van koersen.
In de eerste grafiek is de situatie eind 2021 weergegeven. Destijds was alleen voor aandelen uit opkomende markten het verwachte rendement over de komende zeven jaar positief.

In de tweede grafiek is de situatie voor eind 2022 weergegeven. Te zien is dat het verwachte rendement voor de komende zeven jaar bij veel meer beleggingscategorieën positief is geworden.

In de grafiek hierboven is te zien dat een hoger verwacht rendement doorgaans gepaard gaat met een hoger risico. Zo staan aandelen uit opkomende landen rechtsboven, met het hoogste verwachte rendement, maar ook de hoogste beweeglijkheid.
Relatief aantrekkelijk zijn beleggingscategorieën met een wat hoger verwacht rendement en beperkte beweeglijkheid. In de grafiek is dit het gebied linksboven. Dat vlak is vrij leeg, maar bijvoorbeeld internationale small caps (aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven) en obligaties uit opkomende markten gaan die richting op.
"Een jaar geleden waren alle klassieke beleggingscategorieën duur, maar dat beeld is op een aantal punten omgeslagen", schrijft Inker.
Wat betreft de vijf bovengenoemde subcategorieën merkt de beleggingsstrateeg op dat de neerwaartse risico's beperkt zijn. "In de late fase van een bear market krijgt de waardering van aandelen meer gewicht wat betreft de risico's op verdere koersdalingen. Tijdens de internetzeepbel van 2000 zakten aandelen uit opkomende markten in de beginfase bijvoorbeeld harder dan de S&P 500-index. Maar in de latere fase bleef de daling van de MSCI Emerging Markets-index beperkt tot 8,6 procent, terwijl de S&P 500 nog 31,4 procent verder daalde. Dit had ermee te maken dat de waardering van aandelen uit opkomende markten al behoorlijk laag was geworden."
Volgens Inker is het lastig om de bodem van een bear market goed te timen en kun je in dit geval beter instappen als segmenten qua waardering aantrekkelijker beginnen te ogen.